Wat is het verschil tussen een omgangsregeling en een zorgregeling?

Heeft u minderjarige kinderen en gaat u scheiden? Dan moet u afspraken over de zorg en opvoeding vastleggen in een ouderschapsplan. Deze afspraken over hoe u de zorg en de omgang met de kinderen regelt, noemen we een zorgregeling. In de volksmond heet het een omgangsregeling, maar dat betekent eigenlijk iets anders. Tijd voor opheldering.

Zorgregeling

Bij een scheiding worden de afspraken over de zorg voor de kinderen vastgelegd in een ouderschapsplan. Hoe u de zorg en opvoeding concreet verdeelt, beschrijft u in een zorgregeling, deze vormt dus een onderdeel van dit ouderschapsplan. U kunt daarbij hulp krijgen van een advocaat/mediator.

Als ouders samen het ouderlijk gezag over de kinderen hebben en houden na de scheiding, zoals meestal het geval is, dan noem je de afspraken over de verdeling van de zorg (omgang) na de scheiding: een zorgregeling. Voor een zorgregeling is co-ouderschap geen vereiste. Er moet alleen gezamenlijk gezag zijn wanneer je kunt spreken van een zorgregeling.

Omgangsregeling

Soms heeft slechts één ouder gezag over de kinderen, er is dan sprake van eenhoofdig gezag. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de ouders het gezag over de kinderen nooit hebben geregeld tijdens hun relatie en niet met elkaar getrouwd zijn. Maar ook wanneer niet allebei de ouders het gezag over de kinderen hebben, kunnen ouders natuurlijk wel een omgangsregeling voor de kinderen met elkaar afspreken wanneer ze uit elkaar gaan. Sterker nog; het is meestal in het belang van het kind dat het contact met beide ouders houdt na een scheiding. Dit staat los van het gezag.

In het geval ouders niet samen het gezag hebben maar wel afspraken maken over wanneer de ouder zonder gezag zijn of haar kind ziet, spreken we over een omgangsregeling. Van een omgangsregeling spreekt men dus wanneer ouders géén gezamenlijk gezag hebben. Ouders kunnen onderling een omgangsregeling afspreken en vastleggen, bijvoorbeeld samen met een advocaat/mediator. Wanneer de ouder met gezag weigert om omgang toe te staan, kan de ouder zonder gezag een omgangsregeling aanvragen via de rechter. Een advocaat/mediator kan hem of haar hierin bijstaan.

Advies nodig?

Neem dan vrijblijvend contact op met een vFAS-advocaat bij u in de buurt of stuur een mail naar info@verenigingFAS.nl. We helpen u graag verder.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode
Kunt u het niet vinden? Type dan de eerste 4 letters van uw zoekterm....

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige